Cypern - 2007 nu börjar jag återhämta mig...........

Här kommer en liten resumé av resan.

04.00 på måndag morgon kommer taxin för att köra oss till Arlanda där resten av gänget sluter upp. Incheckning och flygresan gick bra men inte är det skönt att sitta inpressad i dessa trånga säten.......
image101
Väl framme på Cypern kommer den härliga känslan då man stiger ut ur planet.......värmen slår emot en som en vägg och då om inte förr, infinner sig semesterkänslan. Passkontroll, hämtning av väskor, och bussresan till Protaras och Fig Tree Bay är svettig men trevlig och full av förväntan.

Incheckning på hotellet, en snabb installation i lägenheten, på med bikinin och sen ner i det badkarsvarma havet. Ojojoj, vad härligt!!
image102
Veckan fördrevs med i stort sett samma saker varje dag. Morgondopp, frukost, insmörjning av solkräm och sen ner i havet där vi låg och guppade tills det var dags för lunchen som för oss alltid bestod av egenlagad grekisk sallad med massor med fårost och oliver och ett glas vin eller öl därtill.
image103
Efter en kopp kaffe med en härlig friterad bulle, med vaniljkräm i mitten var det dags igen att ta sig ett dopp. Sen låg vi där och guppande eller snorklade tills det kändes som att vi fått nog och då var nog klockan kring 16.30. Upp till lägenheten för att duscha bort saltvattnet och sen den obligatoriska after-sun-smörjningen som är en av dom skönaste stunderna på dagen. Sen sitter man där och relaxar, dericker vin och tittar på havet och sen på solnedgången som går så snabbt där nere vid medelhavet. Hotellet hade mycket bra restauranger så det blev egentligen mest att vi åt där. Mycket gott fanns det och för mätt blev man.........

En dag följde vi med på en tur upp till Troodosbergen och ett kloster som heter Kykkos som låg på 1200 meters höjd över havet. Där var det rätt så grönt och frodigt i alla fall i jämförelse med resten av Cypern som är ganska grått och torrt så här års.
image105
En damm på väg upp till Troodosbergen
image106
En vacker bro byggd av Fenicierna

Här kommer en del bilder från munk-klostret i Kykkos som för övrigt är det mest överdådiga klostret och kyrka på Cypern. På första bilden ser ni ingången till kyrkan, där man inte fick fotografera. I kyrkan fanns massor med ikoner och så gott som hela kyrkan var mer eller mindre guldbelagd.
image107
Ingången till kykan
image111
Klostrets gård
image112
image114
Guldbelagd mosaik

Här besöker vi ett familje-museum. Mannen på bilden har sammanställt ett museum på den plats där hans familj har bott och verkat i över 400 år. Famljen var den största kruktillverkaren på södra Cypern, kanske till och med på hela Cypern. Han berättade bland annat om en procedur där nyförlösta kvinnor fick sitta i krukan till vänster om mannen för att återfå formen efter graviditeten. Man placerade kvinnan i krukan och fyllde på med varmt vatten fullt med örter och oljor. Där fick hon sen sitta i 4 timmar och efter det lindades hela kroppen med lindor för att kvinnans kropp skulle anta ursprunglig form beträffande muskler och skelett. Mannen var mycket trevlig och hade roliga saker att berätta så det var ett trevligt inslag.
.image109
image110
Självklart måste jag också läggga in lite bilder på mat som vi åt.
image115
Grillad fårost
image117
Grillad Halloumi
image118
Moussaka
image119
Kyrkan i Protaras som ligger på ett berg och det krävs ett antal trappsteg för att ta sig dit. (ca 150)image120
Önsketrädet, där besökare till kyrkan hänger upp näsdukar, brev, foton och andra saker
för att önska sig själv och närstående hälsa och välgång.

Kommentarer
Postat av: irene

Välkommen hem med alla extra kilon. För jag antar att de kom med hem också med tanke på fetaost, oliver, öl, vin och friterade bullar. Låter jättegott säjer jag och tröstar mej med lite mera godis...

2007-08-31 @ 19:50:46
Postat av: Jag

Ja, nog kom jag hem med extrakilon allt. Eftersom jag tydligen samlar på mig vätska på flyget så ska jag avlägga rapport på måndag.......då lär nog vätskan ha försvunnit.

2007-08-31 @ 20:01:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0