Packat och klart och resnerverna nästan i styr.

Dagen har i stort sett ägnats åt packning och undanplockande här hemma. Det var bara en begivenhet på stan som jag vill se och det var "Den beridna högvakten" som var på besök. Det var verkligen massor med folk som samlats på stadens största torg för att beskåda hästarna och lyssna till musiken. Man vill uppmärksammar det så kallade märkesåret 1809 då Finland och Sverige gick skilda vägar.Under uppvisningen på torget överlämnades fyra nya hästar till Föreningen för den Beridna Högvakten av någon eller några sponsorer. Ni ser dem skymta på bilden ovanför. ICA-handlarnas förening nämndes i sammanhanget men jag vet inte om de stod som sponsorer för samtliga fyra. Hästarna är nu 5 år och ska sen få tjänstgöra vid högvakten till en ålder av 18 år.Nu har vi ätit sushi och ska sen ta oss en tur till botaniska trädgården för att lyssna på en koncert med olika militärmusikkårer och sen ska jag tvaga mig ordentligt ren inför den stundande Kretaresan. Kl. 05.30 blir vi skjutsade till Arlanda för det var så krångligt med kommunikationerna, eftersom tågen är inställda denna helg på grund av något fel. Ersättningsbussar fanns förstås men vi nappade på erbjudandet vi fick om skjuts.

Vi hörs om en vecka!!

Avklarat

Nu är det här.......


...och det här avklarat för året
 
Kräftorna klarade vi av för ett par veckor sedan men surströmmingen åt jag i kväll. Det finns en viss risk att jag får ligga och rapa lök i natt. Mmmmm...gott var det i alla fall och jag åt upp en liten burk alldeles för mig själv.

Jag har varit iväg och klippt mig inför min utlandsresa på söndag. Håret blir kortare och kortare för var gång jag klipper mig men nu tror jag att jag är nöjd ett tag med den här längden. Eftersom jag är den anonyma jungfrun så visar jag bara en bild bakifrån av hur det blev. Jag känner mig upplyft och yngre av en kortare frisyr i alla fall.

Invasion av larver


Det fullkomligt kryllar av  dessa larver och en och annan av en annan typ på min fina krasseplanta som lyser eldröd på långt håll. Jag undrar vad det är för typ av larv...kanske någon fin fjäril. Min rabatt är inte i så fint skick i år men annars så brukar det vara hur mycket fjärilar som helst i trädgården under sommaren.

Nästa år tänker jag anlägga en rabatt speciellt utavld för fjärilar, humlor och bin. Våren i år var så bedrövlig så jag hade helt enkelt inte den energin som behövdes och när energin kom vara alla plantor slut. Nu har jag hela vintern på mig att göra en plan och läsa gamla trädgårdstidningar för att ha allt i ordning till nästa vår.

Idag kom det ett brev på posten till mig. Bara ett vanligt lite tjockare vitt vadderat kuvert och gissa vad det var i det.......
Jo ett presentkort på en vistelse på Hasseluddens japanska spa. Min födelsedagspresent från sambon som också självklart får följa med. Vi var ju där i februari eller var det i mars och jag har om ekonomin tillåter en önskan att få åka dit en gång om året på vintern och bada ute i de varma källorna. Jag längtar redan.....

Nu har jag läst om friganerna

Jag måste säga att de som på allvar utger sig för att vara friganer (se förra inlägget) är coola. Nämnde detta för sonen som har jobbat i livsmedelsaffär och han håller med om att det kastas hur mycket som helst som egentligen skulle kunna användas. Jag skulle med glädje köpa vissa saker som kasseras om jag fick dem till ett lägre pris. T.ex fläckiga bananer, annan frukt och grönsaker med fläckar, vissa saker där bäst före datum har gått ut osv. Jag läste i en lokaltidning att handlarna sätter lås på sina containrar för att ingen ska kunna ta något och jag tror inte det är av omtanke för "tjuvarnas" hälsa som låsen kommer till.

Jag har försökt lära mina barn att man inte måste kasta allt där datumet gått ut. Lukta och smaka så märker du om något är dåligt. Sen finns det såklart varor som är olämpliga att smaka på som rått kött men jag hävdar att luktar det inget konstigt och att man lagar till varan ordentligt så blir man inte sjuk i alla fall. Det finns dock personer som säger att jag inte har rätt men jag har lagat mat i drygt 30 år och aldrig orsakat någon matförgiftning i alla fall, så jag kör på...

Nu ska jag gå till en granne och låna ett kaffefilter för mina är slut och jag har inte fått något morgonkaffe. Solen skiner och det är rätt varmt så kaffet ska drickas i trädgården. Senare i kväll ska jag till jobbet för en natt igen och sen är det bara en jobbnatt kvar tills vi åker till Kreta. Längtar efter den där riktiga värmen!

Förresten, så här kan man tydligen bli att se ut om man överlever svininfluensan. Jag tror inte jag ska vaccinera mig :0) Huvudet passar min kropp just nu.......


Vilken härlig dag!

Det är så varmt ute att man till och med svettas. Härligt!

Jag ska snart gå till jobbet och har inte så mycket att skriva om men hittade en blogg som man kan tycka och säga mycket om. Nämligen den här: av en person som säger sig vara frigan dvs en person som lever på det andra kastar. I morgon när jag har tid ska jag lusläsa bloggen och skriva om det här.

Jobbet väntar .........................hej...........

Tryckkokaren går varm!

Idag har jag kokat ärtsoppa på buljongen efter dillköttskoket och resultatet blev mycket gott. Jag hade läst att man inte nödvändigtsvis skulle vara tvungen att blötlägga ärtorna innan man kokar dem så nu får vi väl en herrans gasbildning i våra arma magar. Det sägs ju att om man häller bort blötläggningsvattnet ska det vara bättre för magen så nu får vi se eller ska man kanske säga "höra"......ha, ha.

Min dvärgsyren på stam har börjat blomma om. Först trodde jag att det var blomanlag till nästa års blomning men nu har jag doftande blommor, dock fulla med rapsbaggar tror jag det är.

Katterna njuter i fulla muggar av det som är kvar av sommaren. Jag lyckades till och med att ta ett par hyfsade bilder där man ser deras fina blå ögon.

Herr Kisse


Fru Kisse

För övrigt så händer det inte så mycket. Jag är snart inne på det sista Sommarprogrammet och då måste jag bara börja med den andra boken i Milleniumserien. Jag vill absolut ha läst den innan nästa film kommer.

Jag köpte ICA:s fair-trade-kasse och det är väl det mest dramatiska som hänt idag....nej förresten jag slog sönder ett vinglas och hittade inte alla bitar så det kan man väl säga var lite dramatiskt. Tänk om jag trampar på en glasbit och skär mig. Kassen var verkligen jättesnygg men det var ett aber........det fick bara tvättas för hand....

Frisk verkar jag också vara. Jag passade för skojs skull på och tog ett blodprov i natt, gick in med röret till kem-lab och fick en hel mängd analyser gjorda. Allt var bra utom att mitt blodvärde kanske låg lite lågt, 118 g/l.....kunde vara högre....... och jag som äter så mycket grönt...spenat och sånt.

Jag kokar dillkött....

....av lamm i min tryckkokare. Det har kokat 20 minuter och snart har trycket släppt och jag kan inspektera köttet. Det ska bli spännade för hittills har jag bara kokat potatis, och bönor i den.

Nu har jag kollat köttet och det ser bra ut. Mört och fint så nu återstår det bara att få till en god sås vilket inte alltid är så lätt.

Min tvätt som vajade så fint på sträcket hänger nu i regn så det blir väl till att skölja och centrifugera om den. Nu städar jag toaletter i stället för att sitta ute i solen som var, medan regnet faktiskt piskar mot rutan och sen väntar nattarbete.Säg den lycka som varar....

Skolstart idag

Jag är/var miljöskadad men har tagit mig ur det nu efter massor med år. Min mamma var nämligen lärare och det är nog få yrken som så skarpt markerar att, "nu börjar allvaret" när det är terminsstart. När jag var liten var det som jag uppfattade det, helt otänkbart att åka och bada efter ungefär 20 augusti för då var liksom sommaren slut. 

I alla fall så somrar jag på här hemma i min egen trädgård med kaffe, endast iklädd höftskynke och linne, med tvätten vajandes på sträcket. Jag öööövar mig för Kreta om knappt två veckor förstår ni. Det ska bli så skönt att få den där ordentliga värmen och oj vad jag ska bada. Man är väl inte född i "sjöjungfruns" tecken inte för inte (heter det så?), men varmt vatten ska det vara och inget som slingrar sig runt benen. En kinkig sjöjungfru med andra ord. Jag fyller dessutom 51 den dagen vi åker så det blir en händelserik födelsedag.

My baby drew up in a brand-new Cadillac........ (nostalgiinlägg)

Har precis tittat färdigt på Bingolotto där min gamle idol Svenne Hedlund var med och sjöng. När jag ser honom kommer jag ihåg min första skiva "Mot okänt land" och kan det ha varit 1967 kanske. Jag var 9 år och syrran och jag slogs om elefantbilderna ur Bildjournalen. Affischerna var så stora att man såg var enda por på sin idol. Vad jag kommer ihåg så hade vi Svenne, Benny och Lennart Helgland på affisch men den sistnämnde tyckte vi inte var snygg så han fick helt enkelt  inte sitta uppe på väggen. Sen hade vi ett himla sjå och mycket funderingar över Svennes så kallade puckel minns jag. Jag undrar hur många gånger just den skivan spelades innan nästa skiva blev inköpt. Jag kommer också ihåg hur vi njöt av Sunnygirl, och en Nicke Lilltrollskiva gick också varm tills vi kunde den utantill. Mossa mossa på er alla människobarn.......osv......

Lillbrorsan fick Televinkens trafikskola och den kunde man också utantill till slut. Det här för mig också osökt in på hur vi spelade in musik på kasettband genom mikrofon och man blev ju fullkomligt vansinnig om syrran kom in i rummet under en inspelning eller om hon befann sig i rummet och glömde bort sig och började prata precis under inspelning av någon favoritlåt. Då var det inte nådigt men jag tror inte det gick så lång tid innan vi hittade en sladd som passade och vi kunde ansluta bandspelaren till radion i stället för detta elände.

För pengarna jag tjänade på mitt första sommarjobb köpte jag mig en fin bandspelare av märket Telefunken och den använde jag nästan 10 år. Jag ser precis framför mig hur den stod i mitt studentrum på fönsterbrädan och gladde mig med dansbandslåtar. Gråt inga tårar med Thorleifs till exempel, och Flamingokvintetten och Tonix.........ja den listan kan bli lång men jag förskonar er från detta.

Mitt första sommarjobb förresten bestod i att vara på pastorsexpeditionen och skriva ner den senaste söndagens predikan för att sedan göra spritkopior att skicka  hem till av prästen utvalda församlingsbor och konfirmander som inte hade uppsökt kyrkan den söndagen. Spritkopiering var riktigt härligt måste jag säga. Det var värre att skriva ner allt på maskin utan att skriva fel däremot, men när det väl var gjort gick kopieringen som en dans och spriten rann om papperen. Idag hade det säkert varit varit ett förbjudet arbete för en 14-åring. Man hade nog varit tvungen att vara 18 år för att syssla med något så spritindränkt.

Apropå dans och dansband så skulle jag faktiskt vilja dansa till Lars Kristerz någon gång. Jag tycker att han som spelar keyboard och dragspel är så härlig (trean från höger)

Tillbaka till verkligheten igen.

Jag får väl plåga mig ett par tre veckor för den goda saken, det vill säga pengar, för 30 augusti åker vi till Kreta. Det blir något av en släktresa då vi åker fyra par + ett barn. Paren är jag, min syster, mina två bröder med våra respektive och ett av  barnen. Det blir första gången vi lyckas komma iväg allihopa så jag hoppas det blir kul och blir det för ansträngande får väl sambon och jag ha det kul för oss själva. Det blir alltid någon råd med det.....

Det jag "plågar" mig med i arbetsväg denna vecka är fyra nätter och ett dagspass så det blir mest jobb och sova även om jag just nu håller på och knåpar ihop lite matbröd innan jag måste vila inför nästa nattpass.

Himlen är totalgrå och åskan mullrar så jag tror det kommer att bli ett rejält oväder. Jag tänker lägga mig i sängen nu och beskåda härligheten. Det ser ut att kunna bli ett rejält fyrverkeri....


Jag semestrar på..........

Igår kväll kunde vi bara inte motstå frestelsen att gå ut på restaurang, sitta ute och äta något gott. Jag fick ett tillfälligt anfall av snålhet och tänkte slopa det hela men sen tänkte jag på den långa mörka vintern vi har framför oss och ringde sen upp dottern för att stämma träff. Sönerna är borta på sitt så det blev jag, sambon och dottern som fick njuta av den fina kvällen.

Maten såg så läcker ut när vi fick in den att vi bestämde oss för att fotografera den. Sen tog det en sån fruktansvärt lång tid innan vi fick in huvudrätten att vi glömde bort kameran då så här kommer en bild på våra förrätter då dottern och jag åt skaldjuren och sambon valde den lufttorkade skinkan.


Jag fick mina smaklökar tillfredsställda på skaldjur för till huvudrätt valde jag en sallad med räkor som också var fantastiskt god. Dottern och sambon valde husets speciella panpizza.

När vi ätit tog vi våra cyklar och styrde mot Fyrisån där det var lyktnedsättning till minne av Hiroshimas offer. Detta är fjolårets bild men det var så här det såg ut. Hundratals små lyktor som glänste i vattnet.

Utanför vårt nybyggda koncerthus bjöd SSU på gratiskoncert med Timbuktu för alla och envar så den blev nästa anhalt innan vi så småning om cyklade hem.  

Folkvimmel utanför den storslagna och dyra byggnaden.

Timbuktu himself

Jag gillar speciellt hans låt "Alla vill till himmelen, men få vil ju dö", en genialisk titel tycker jag. Karln höll igång på scenen så man fattar inte att han orkar. Där kan man snacka om energi
Slutligen kommer en bild på kisse som har tagit sig en power-nap i kattmyntan. Den har han plattat till så han ligger i den nästa som ett fågelbo och sniffar på bladen som ska vara som en drog för katter. Han kanske var i sjunde himlen dår på bilden, vad vet jag?

Nu ska jag göra mig i ordning för att snart fortsätta mitt semestrande på båten Birka Paradise som tar oss på en 22-timmarskryssning till Mariehamn och tillbaka. Vädret är ju gudomligt så det ska bli härligt.

Min sista semestervecka

Sambon jobbar och jag semestrar för fullt. När "gubben" kommer hem på kvällen ansluter han sig också till semestrandet och han kommer lätt in i vanan igen. Vädret är fantastiskt och vi kan sitta ute till sena kvällen men då utan vinglas för det har varit lite för frikostigt med den varan under semestern. Nu känns det som att det fattas något när man inte har ett glas vitt i handen och det är inte bra.........eller? Det är bara att vänja sig.

Långa cykelturer har vi också ägnat oss åt. Inga 5 mil doch men det blir nog åtminstone 1,5 mil när vi cyklar från den ena änden av stan till den andra tur och retur.

Mp3-spelaren går varm med årets sommar. Snart är jag i kapp igen. Jag lyssnade på Alex Schulmans program igår och det var ett av de bättre programmen för året tycker jag.

Vi hade besök av en stor fin skalbagge i trädgården här om dagen. Jag hittar inte min insektsbok just nu men ska försöka artbestämma den senare. Så här såg den ut.

När vi var ute och cyklade här om kvällen blev vi lite hungriga och tänkte oss någon form av "nyttigare godis" och hittade något för oss nytt, som var fantastiskt gott. Innehållet är väl inte helt oskyldigt men av två onda ting kan man väja det minst onda och det gjorde vi. Kolla in dess Flapjacks inhandlade på Kvantum. De var godare än den godaste kaka och innehöll inga konstigheter alls.

Nu måste jag laga mig något att äta för jag känner att jag nästan är på väg att få huvudvärk. Det blir nog en omelett att äta i sällskap med en av katterna som inte är fullt så här lurvig nu, men nästan.

RSS 2.0