6 plusgrader skulle det bli.............

.............och 5,9 plus är det ute. Jag ska hänga upp julgardinerna och brukar passa på att tvätta av fönstren på in och ut sidan så eftersom det är plusgrader går det ju bra i år. Handen på hjärtat så brukar det vara plus så här års men kanske inte sex grader.

Jag har varit urseg idag för jag blev så 50-årsfirad av mina arbetskamrater i går. Jag kom inte i säng förrän kl. 02 så det var ett riktigt partaj. Först bowling och sen en god trerättersmiddag. Jättebra ordnat och efteråt var vi en skara på tre "gamlingar" och två ungdomar som gick vidare till första bästa ställe som fortfarande var öppet och som sagt det blev sent i säng. Nattarbetare som man är så har jag ju hela dagen på mig att piggna till och sen är det två nätter som gäller.

På hälsomässan för några veckor sen blev vi övertygade av en sån trevlig kille att vi skulle prova Årstidernas ekologiska grönsakslåda.          http://arstiderna.com/           Man får den hemkörd en gång i veckan och det var fantastiskt vilken skillnad det var i smak på dom morötterna och dom jag köpt tidigare. Det var kul för  jag fick hem lite grönsaker jag aldrig skulle ha köpt själv även om jag provar en del nytt. Mest överraskad blev jag över en kålrabbi som jag faktiskt behövde läsa på om. Hade ingen aning om vad jag skulle göra med den men där är internet bra...... Jag hittade ett recept på ugnsstekt kålrabbi som innan stekningen marinerade  i citronsaft, olivolja, salt och peppar. Jag skar den i centimetergrova stavar och sen in i ugnen och serverade stavarna till lammbullar fyllda med fårost. Riktigt gott var det. Snart ringer det på dörren för en ny leverans av grönsaker...........

Nattjobb

En av mina bloggläsare ska börja jobba natt efter nyår och ville höra lite om hur jag gör med mat, sova före och sova efter osv. Jag har ju jobbat natt ganska länge nu, närmare bestämt så "firar" jag 20 år som nattjobbare i maj nästa år. Jag började när minstingen var två år och i maj fyller han alltså 22.

En anledningen till att jag började jobba natt var som för många, barnomsorgen. Det var flera års väntetid för kommunal omsorg och egentligen ville jag inte ha någon heller. Vi löste det så att dagen efter mitt nattjobb fick barnens pappa vara hemma från sitt jobb till ungefär 12.30 som var en dräglig tid för mig att vakna på. Då gick jag upp och tog han dom barnen som till att börja med var sju, fyra och två år gamla.

Genom åren har jag sovit på olika vis men det sätt som passar mig bäst nu är att morgonen innan jag går på nattpasset sover jag ut ordentligt om jag kan och det kan bli till elva tolv-tiden. Vi brukar äta middag ca 17.30 och då äter jag ordentligt. Något lättare som sallad eller så duger inte.

Hos oss börjar vi antingen 20:00 eller 21:00 och slutar då 06:00 eller 07:00. Jag gillar bäst den tidiga turen och får oftast den också. I så fall kommer jag hem ca 06:20 för jag har väldigt nära till jobbet, i alla fall om jag cyklar vilket jag inte gör på vintern dock.

Under natten har vi inga schemalagda raster utan får ta rast när det passar för jobbet. För det mesta brukar det bli mellan 22.30 och 23.30 och då dricker jag kaffe och tar en medhavd smörgås + kanske en frukt. Sen jobbar vi vidare och runt 02-tiden tar jag numera en proteindrink av Anna Skippers sort. Det kan också eventuellt slinka ner en frukt till vid lämpligt tillfälle och ibland vankas det både det ena och det andra som tårta och annat kaffebröd men det tar jag då i anslutning till 23-fikat.

Jag har en oskriven lag för mig själv att allt kaffe ska drickas före tolvslaget. Nja, skulle det av någobn anledning inte varit möjlighet till rast tidigare så gör jag avkall på den lagen men det bör vara runt 12-snåret i alla fall.

När jag kommer hem äter jag något liknande en normal frukost och dricker ett par glas vatten. Klockan sju sover jag nog för det mesta och brukar sen vakna av någon konstig anledning runt just 13.40. Då har jag sovit 6,5 timmar och det brukar räcka. Sen kan det vara skönt att ligga kvar i sängen och kura men som sagt , lagom för mig är att sova 6-7 timmar. På sommaren händer det ofta att jag vaknar tidigare för då vill man ju bara ut i solen och njuta.

När jag vaknat äter jag något lättare och det är det stor variation på. Det kan vara någon rest eller något jag fixar till. Omelett brukar vara gott och sen är det jätteviktigt  för mig med en kopp kaffe eller två för att bli fit for fight igen.

Ska jag jobba ytterligare en natt så brukar jag vila en stund efter middagen och så löper det på. När jag jobbar helg har jag to-lö och då gäller det att jag inte sover för länge på söndagen för sen har jag en dagtur varje måndag och söndagnatten brukar vara lite kinkig för då har jag vänt på dygnet.....men det mesta går som jag brukar säga......i alla fall någon gång då och då.

Det är viktigt att inte glömma bort att dricka vatten annars kommer magkrångel som ett brev på posten. Jag brukar dessutom bli rynkigare om jag slarvar med vätskan men det försvinner när kroppen kommit i balans igen.

Jag lever ett ganska lugnt liv och jag prioriterar min sömn i samband med nattjobbet vilket inte alla andra gör och det är då som kroppen tar stryk tror jag. Att jobba natt för att man under många år ska stå på pass för att skjutsa barn i tid och otid och fungera som en serviceinrättning och därmed välja bort sömnen tror jag inte alls är bra. Någon gång då och då kan man slarva men i längden måste sömnen prioriteras. Dessutom har hela min familj tagit hänsyn till att jag sover på dagarna ibland, vilket också underlättar.

En decimeter snö har det kommit inatt..........

...........och jag har sovit tills nu efter nattjobb. Hur det är den här årstiden, solen börjar redan gå ner. Man glömmer mellan varje år men nu är det allt förskräckligt mörkt om kvällarna. Snön ljusar i alla fall upp det en del och snart kommer julbelysningen upp i fönster och trädgårdar. Det tycker jag är mysigt.

Fågelbordet är fyllt med hungriga småfåglar och en och annan skata och det trivs jag också med att se. Kanske inte skatan stor och vräkig som hänger där och dinglar på talgbollen men dom är ju också hungriga. Katterna gillar inte alls att vara ute nu...en liten sväng kan det väl bli men sen står dom där och skriker i förtvivlan och vill komma in. Dom är ju egentligen inga utekatter men en lite lov runt tomten får dom göra och det funkar.

Undra om jag ska ta mig ut och polera lite utanför vårt hus. Vi har gemensam snöröjning men det brukar alltid ändå bli packad snö som smälter och fryser igen och så blir det halt och eländigt så vi brukar försöka ha det som ett "salsgolv" längs vår tomt. Har det varit halt resten av vägen så vet man i alla fall att man kommer helskinnad in den sista biten....ha,ha.

Jag hade ju fått en utmaning ev Bella och den funderar jag fortfarande på för att få ihop något kul att berätta......det är alltså inte bortglömt.

Kvällspromenad

Som jag redan berättat så har sambon börjat en stegtävling på sitt jobb så för att komma någon vart måste vi gå en kvällspromenad. Idag var det rent ut sagt svinhalt på vissa ställen. Som någon redan tidigare upplyst om och samma gäller även här,  så är det välsaltat på vägbanan men på trottoarer och cykelbanor finns det risk att slå halvt ihjäl sig.
Det blev en promenad på runt 7000 steg så även jag är nöjd idag.

Annars har jag inte gjort många knop idag. Sovit alldeles för länge.....jag måste ju tänka på dygnsvilan ;0)   plockat lite, vattnat orkidéerna och faktiskt gjort en jättegod linssoppa på gröna linser. Att det kan bli så gott med så enkla ingredienser. Lök, paprika, vitlök, linser, buljong, gurkmeja och en gräddskvätt. Billigt och bra.......

Kan också rapportera att godiset vid kassorna inte är borta än. Som sagt, det blir väl någon syrlig kommentar nästa gång jag ser chefen på ICA. Han har ju hundratals om inte tusentals studenter som handlar hos sig så han tror säkert att dom har en speciell böjelse för kexchoklad........och det kanske dom har också....vad vet jag..

Angående dygnsvilan är jag rädd att någon/några viss/a person/er har fel.

"Alla arbetstagare ska ha minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om tjugofyra timmar (dygnsvila) "

http://www.ka.se/index.cfm?c=79487

Det kanske rent av är så att personen i fråga jobbar i denna kommun. Hur som helst så här hos oss är tolkningen klar. Man ska vila minst 11 timmar mellan varje pass men sen följs det väl inte till 100 % kanske..........

Idag börjar sambons stegtävling så nu blir det till att vara solidarisk med honom och följa med ut och ränna igen.....puh å puh. Han ringde nyss och hade bara 9000 steg nån´ting och det är ju för lite första dagen.

Kyckling med ris och sås vankas till middag men eftersom det hänger på mig så måste jag ner i köket och fixa riset och såsen........kycklingen är i ugnen.

Kunde inte motstå

Chefen ringde och undrade om jag kunde rycka in idag mellan 16-20. Det hade kommmit in ett akut frånfall bland dagens personal. Fyra timmar ger åtta i betalning så jag nappade...........hjälpsam och girig som man är. Jag kommer dessutom att bryta mot EU-lagens 11 timmars dygnsvila med en kvart och det känns skönt. Det är inte så att jag inte tycker lagen är bra men i vissa fall är den övertolkad..............kan man säga så??

Gårdagens musslor blev urgoda. Jättelätt och hur gott som helst. Att koka dom själv rekommenderas å det varmaste. Ångesten över att kasta i dom levande sitter fortfarande i lite.....jag som är sån djurvän att jag knappt kan döda ens en mygg.

Förresten, chokladkakorna vid kassan på min ICA-affär är inte borta än. Var in där och handlade igår och det var fulla lådor vid samtliga kassor. Svagt av butikschefen men han ska få en kommentar nästa gång jag ser honom. Det känns jobbigt att gå så långt som att sluta handla där för sen är närmsta affär ICA-MAXI och det känns lite överdrivet att ta sig dit för minsta lilla.

Snart ska jag koka musslor.......

för första gången i mitt liv. Det verkar lätt..................med vin, lök, vitlök och grädde.Nu ska jag ner och skölja dom. Lite ångest får jag allt.........dom är ju trots allt levande än så länge.

Vad tycks om denna naturens skapelse?Mässor för hela slanten

I helgen har jag varit på två mässor i Älvsjö, Det goda köket och  Allt för hälsan. Jag måste säga att jag tycker att "matmässan" var lite tunn. Faktum är att halva mässan bestod i montrar för vin och spritprovning. Det är väl inte heller fel men jag trodde att det skulle vara mer om matlagning med nya recept och sånt. Jag tror inte jag kom hem med ett enda nytt recept faktiskt.

Den gulliga tv-kocken Pelle stod i ICA-kurirens monter och så stod även killarna från Design Simon och Tomas i en monter och sålde något. Jag kommer däremot inte ihåg vad.

Allt för hälsan var bättre men den var inte heller lika "fartfylld" som tidigare år - inte ens Anna Skipper herself var där........i alla fall inte då jag var där. Jag inhandlade lite pulver av hennes sort som är jättebra att ha som nattmål när jag jobbar.

Jag var på en jätteintressant föreläsning om Detox med en kvinna som heter Ulrika Davidsson och jag blev helt såld..............näe.......skojar bara men jag fick i alla fall något att grunna på. Nu är ju min leverreningskuren en sorts detox så jag får vänta och se vad den har att ge.

Bland annat så var hon inne på att värk i kroppen kan vara gifter som har samlats i vävnaderna och gör dom stela och värkande. det är väl lite av det jag tidigare varit inne på efter att ha surfat runt. Jag sväljer inte alla ord från henne med hull och hår.................men nästan.........faktiskt.

Måste ner och kolla min sjömansbiff som står och efterkokar.

Klagat för chefen - får se om det lönar sig

Jag har ju under en längre tid irriterat mig på att min ICA-affär har ställt en stor låda med choklad precis under betalkortsautomaten. Det är en tom yta där som jag tror är meningen att man ska kunna lägga ifrån sig plånbok eller skriva på. Där står i alla fall lådor med choklad inträngda och varje gång jag har handlat har jag påpekat för kassörskan (olika varje gång) att dom borde ta bort dom och riktigt hoppats att jag skulle "råka ha ner en" men dom tittar bara frågande och undrar vad jag är för en tokstolle (tror jag)

Innan man kommer till kassaområdet så är väggarna beklädda med godis och det hänger även diverse tuggummin strax ovanför där man lastar på bandet. ja, ni vet säkert vad jag menar. Det gillar jag inte heller men inser att det får jag stå ut med men de ovan nämnda chokladlådornas placering tycker jag är rent ut sagt osmaklig.

Det är definitivt inte för att jag själv har problem att motstå (just nu är det bara tråkiga jättekakor kexchoklad, den choklad jag tycker minst om) utan jag tänker på alla som kommer med småbarn framför allt. Sen tycker jag heller inte att man som vuxen ska behöva trängas med chokladkartonger 20 cm från kortautomaten.

Nu har jag i alla fall talat om för chefen vad jag tycker och han skulle ta till sig det och han sa även "dom kanske är borta fortare än du anar". Vi får väl se vad som händer. Lite kul är det i alla fall........

I
Inte ens om det låg Frukt & Mandel i lådan skulle jag köpa en sån

Hälsokur - något jag bara måste prova.

Alltid hjälper det väl mot något tänkte jag när jag hittade dessa kurer på en intressant hemsida.

http://www.rubenshalsa.se

Jag skummade snabbt igenom den och fann en hel del intressant och beslutade mig för att jag ville prova en tarmreningskur. Ja, ni läste rätt. På Rubens hemsida fanns ett recept som på en reningskur, innehållande saker som finns i en vanlig livsmedelsaffär. I grova drag gick den ut på att varje morgon minst 30 minuter innan frukost dricka en drink gjord på limesaft, honung, cayennepeppar, kryddnejlika, gurkmeja, kanel, färsk vitlök, färsk ingefära, nyponskalmjöl, psylliumfrö och helt linfrö i viss angiven mängd. Detta blandas ut i ett stort glas vatten och drickes på fastande mage. För den som är intresserad finns det exakta receptet på ovanstående hemsida.

Det var så vackra färger på alla kryddor så jag bara måste ta en bild på drinken innan allt var blandat. Titta här, vilka mustiga färger!

Tarmreningskuren tog jag varje morgon under en dryg vecka och nu har jag gått över till att varje morgon inta en levercoctail innehållande lime, honung, vitlök, ingefära och en matsked olja. Den ska fortgå under en längre tid så rapport kommer senare....om det över huvud taget händer något.

Om någon vill följa i mina spår så finns som sagt receptet och lite annat smått och gott på Rubens hemsida.

Jag fick beröm av Bella för att jag är så duktig med vikten...........men jag måste erkänna att jag inte alls är så duktig. Jag gick ner att antal kilon under våren och sommaren men nu står det still. Sambon ska snart vara med i en stegtävling på jobbet och då måste jag vara lika solidarisk mot honom som han var mot mig............det vill säga, efter 16 november kommer det att bli ett jäkla rännande igen både med och utan stavar och då kanske det börjar röra på sig neråt igen.

Grått väder - man blir så trött

Idag har jag bara slöat och tagit igen mig efter mina tre nätter + ett dagpass. På förmiddagen hade jag besök av mannen till en kursare till mig som gick bort i somras. Vi hade förlorat kontakten på senare år och nu fick jag veta att orsaken till detta var att hon varit sjuk i många år och inte orkat med att ha kontakt.

Det roligaste som hänt de senaste dagarna är att jag fick vara den första som började köra en ny analysmaskin i rutin. Maskinen var enkel men vi hade lite dålig koll på papperslogistiken. Det kändes som att det var svar och listor överallt. På torsdag natt när provantalet inte är så högt kommer jag att mera i lugn och ro "gå in i apparaten" ordentligt. Kul med något nytt i alla fall.

Jo förresten bara slöat har jag inte gjort. Jag hade lite äpplen som stod i en kasse och behövde tas omhand så kag gjorde lite "handgjort" äppelmos. det vill säga jag skalade kärnade ur och kokade ett fint mos med äppelbitar i. Gott att ha på gröten ska det bli. En äppelpaj kunde jag heller inte låta bli att göra men nu är det den sista på mycket länge.......hoppas jag.........för figuren i alla fall. För att väga upp det söta gjorde jag en linssoppa som vi åt till kvällsmat.

I morgon ska jag berätta om de kinesiska hälsokurer jag håller på med........................

RSS 2.0